Създават организация за семейства, пострадали при катастрофи
Създават организация за семейства, пострадали при катастрофи / снимкa: Sofia Photo Agency

Ще бъде учредена организация за семейства и близки на хора, пострадали при пътно-транспортни произшествия, това обяви Александър Александров, председател на настоятелството на Фондация „Развитие 21”, които са сред учредителите. Целта е да се положи началото на сътрудничество между пострадалите семейства, бизнеса, медиите и държавните институциите. Фондацията ще носи името „Ангели в беда”. Сред учредителите й също e и Красимир Горсов, бащата на Мануела, която изпадна в кома след катастрофа със световния шампион по фигурно пързаляне Максим Стависки.

Сред целите на организацията са осигуряване на навременно и качествено лечение на пострадалите деца, организиране на постоянни кампании за борба с „войната по пътищата”, както и по-строги наказания за водачите, употребили алкохол и предизвикали пътно транспортно произшествие. Петър Христов, бизнесменът, който финансира част от лечението на Мануела Горсова е сред учредителите на организацията, допълни:

„Едно от най-полезните неща, които може да направи тази обществена организация е да изградим едни регионални центрове, в които реално пострадалите, реално нуждаещите се да се обърнат и да получат правилния съвет. Един такъв регионален център би могъл да бъде медиатор между отношенията между нуждаещите се и тези обществени организации, на които това им е работата”, отбеляза Петър Христов.

А ето и как Красимир Горсов коментира идеята за такава фондация:

„Нашите деца имат право да живеят пълноценно целия си живот, те са граждани на тази държава, но е факт, че не може всяко дете да има човек като Петър Христов”, посочи Красимир Горсов.

Организацията ще се финансира главно от дарения, но главният секретар на община Велико Търново, Мина Илиева, предложи и друга алтернатива:

„Всяка община може да задели макар и фонд от по 5000-6000 лв., обясни тя.

Кои са „Ангелите в беда”, чуйте от репортажа в прикачения звуков файл