Световен ден за борба с диабета
Световен ден за борба с диабета / снимка: БГНЕС

Днес и в България се отбелязва Световният ден за борба с диабета.

Захарният диабет представлява нарушение на обмяната на веществата в човешкия организъм. Основна проява на това нарушение е повишената кръвна захар поради липса или недостатъчно производство на инсулин от панкреаса.

Откриването на захарния диабет в предклиничната му фаза има съществено значение за ранното започване на лечение и профилактика на късните усложнения.

14 ноември е обявен за Световен ден на диабета и се чества всяка година от 1991 г. насам под егидата на Световната здравна Организация. През 2006 г. с резолюция 61/225 на ООН той става ден, официално наблюдаван и от ООН. Датата е избрана умишлено, тъй като на този ден е роден Фредерик Бантинг, който заедно с Чарлс Бест, прави епохалното откритие за ролята на инсулина при лечението на захарния диабет.

Диабетът е едно от най-често срещаните социално значими заболявания, у нас над 577 000 души живеят с тази диагноза, децата са над 2000, а най-новият плашещ факт в статистиката е появата на бебета до една година, които вече са болни. Счита се, че ако диабетът беше държава, тя щеше да е третата по население в света. В България 220 000 души са в преддиабетно състояние.

Диабетиците живеят от 5 до 15 години по-кратък живот. 18 души всеки ден умират от усложнения като най-честите са сърдечно-съдови или бъбречни. Усложнения на болестта се наблюдават у 3/4 от диабетиците.

Днес в над 160 страни по света Световният ден за борба с диабета се чества от различни организации, компании, здравни сдружения и съмишленици, обединени от една цел: подобряване начина на живот и лечението на хората с диабет.

В София ще се проведат две спортни инициативи в подкрепа на хората с диабет.

В 11.00 ч. ще тръгне диабетен поход, който ще мине през НДК, бул. Витоша и ще стигне до сградата на президентството. Той е организиран от Националната асоциация на децата и младите хора с диабет и се провежда под патронажа на Министерство на здравеопазването. В него специално участие ще вземе алпинистът Боян Петров. Той е първият българин, изкачил третия по височина връх в света Кангчендзьонга (8586 м), както и първия диабетик, качи такава височина без кислород.

Час по-рано, в 10.00 ч., в Южния парк в София Посолството на Дания у нас и Ново Нордиск организират бягане с кауза: „Променяме диабета”. В него ще се включат посланикът на Дания Кристиан Кьонигсфелдт и състезателката ни по спортна стрелба Мария Гроздева.