Статуята на Самуил влезе в американска класация за ужасяващи паметници
Статуята на Самуил влезе в американска класация за ужасяващи паметници / снимка: БГНЕС, архив

Паметникът на цар Самуил в центъра на столицата попадна на пето място в класация на американски сайт за най-ужасяващи паметници.

"Статуи на известни хора (които са абсолютно безумни)" събира на едно място осем статуи от света, като българската скулптура, озаглавена "Този български цар може да погледне в душата ви", се дорежда до място, благодарение на светещите си очи.

Как светят в тъмното очите на цар Самуил? (ВИДЕО)

Под едната снимка на Самуил пише, че светещите очи са захранвани от разочарованието на царя от всичко случило се, а под другата пише: "Здравейте, деца, време е за Коледа в ада!".

Според сайта царят е бил важен лидер в българската история, който разширява земите на империята до Албания, Сърбия и Гърция, докато държи Византия на страна, посочва OFFnews.

"Естествено, такъв страхотен владетел се нуждае от страхотна статуя, но също така тя трябва да показва, че Сам е имал и по-мека страна, която е била загрижена за доброто състояние на войниците си", пише авторът.

След цар Самуил вдигат паметник и на княз Борис I в София

Останалите паметници, намерили място в класацията са на руският учен Евгений Михаелис и казахстанският поет Абай Кунанбаев в столицата на Казахстан, бившият президент на САЩ Джералд Форд, Кристиан Роналдо, гол вариант на Том Круз, Стив Джобс, генералът от Конфедерацията по време на гражданската война в САЩ Нейтън Форест и актрисата Лусил Бол.