София стана Град на киното на ЮНЕСКО
София стана Град на киното на ЮНЕСКО / netinfo

Сертификат за "Творчески град на киното" на ЮНЕСКО получи кметът на София Йорданка Фандъкова от генералния директор на международната организация Ирина Бокова на специална церемония, предаде БГНЕС.

София, софиянците и софийските кинодейци заслужават тази титла, защото българското кино ще стане на 100 години през януари догодина и защото то има дълбока традиция, каза при връчването на сертификата Ирина Бокова. По думите й, филмовата индустрия допринася много за развитието на града.

Бокова поздрави столичния кмет и призна, че много често двете са разговаряли за това, че културата в голямото и разнообразие може да създава уютна градска среда, но и работни места.

"Надявам се с това признание, което ЮНЕСКО дава на София, ще има много повече развитие и подкрепа за града. София влиза в голямата мрежа, в която може да обменя опит", добави тя.

Ирина Бокова подчерта, че мрежата "Творчески градове" е след най-успешните проекти на ЮНЕСКО, който е започнал още преди 10 години. ЮНЕСКО има градове в седем категории - на музиката, литературата, занаятите, дизайна, цифровите изкуства и други, каза тя. "Много съм щастлива, че моят град става част от тази голяма творческа мрежа", завърши директорът на ЮНЕСКО.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова благодари за тясното сътрудничество и обяви, че София е получила Коледния си подарък с връчването на тази титла. "София избра темата кино, защото градът ни е свързан с филмовата индустрия, която има забележителен принос към икономиката на града", добави Фандъкова. По думите й, в София са разположени най-големите студия за кино, а тук живеят и творят повечето от професионалистите в бранша.

В града се намира Националната академия за театрално и филмово изкуство, припомни Фандъкова и бе категорична, че София е градът на българското филмово изкуство. София е домакин на световноизвестни филмови фестивали, които се организират ежегодно и са част от културните събития на града - "София филм фест", "София Мийтинг", "София Индипендънт филм фестивал", Международната филмова панорама "Киномания" и други, подчерта Фандъкова. "Това е успех не само за София, а за цяла България", завърши столичният кмет.