Софийската опера открива Вагнеровия фестивал на 4 юли
Софийската опера открива Вагнеровия фестивал на 4 юли / БГНЕС
Софийската опера открива Вагнеровия фестивал на 4 юли
80671
Софийската опера открива Вагнеровия фестивал на 4 юли
  • Софийската опера открива Вагнеровия фестивал на 4 юли

На 4 юли се открива Летният Вагнеров фестивал, по време на който ще се представи за трети път пълният цикъл на тетралогията на Рихард Вагнер „Пръстенът на нибелунга". Директорът на Софийската опера и балет Пламен Карталов посочи, че спектаклите ще бъдат представени отново заради изключителния интерес на публиката - на представленията миналата година присъстваха гости от 11 държави. Карталов, който е и режисьор на постановката посочи, че и през тази година в страната ни се очаква да пристигнат стотици гости от различни държави. Тетралогията ще бъде представена от 4-ти до 9-ти юли.

По думите на Пламен Карталов Вагнеровото общество, което е една от най-активните музикални общности в света, е дало висока оценка на спектаклите от тетралогията:

„Този пръстен беше създаден за 200-годишнината от рождението на Вагнер. Първото завъртане беше през 2013 година, поради големия успех го повторихме през 2014 година. И сега за трети път. Миналата година дойдоха гости от 11 държави. Имахме даже една жена на 97 години, която записа, че е гледала „Пръстена на нибелунга" за 76-и път"

През есента изпълнителите, които участват в „Пръстенът на нибелунга" ще пътуват до Германия, за да представят спектаклите и пред немска публика, с гордост посочи Пламен Карталов:

„Нашият спектакъл ще бъде показан в Германия. За първи път чужда трупа ще покаже заглавие на немския композитор Рихард Вагнер, при това „Пръстенът на нибелунга", на брега на езерото Форгензее, точно срещу замъка Нойшванщайн в Германия, като подчертавам, че организаторите сме ние - Софийската опера. Ние играем всичко, както е напписано, с всичките декори, с всичките костюми".

Летните Вагнерови празници с „Пръстенът на нибелунга" тази година ще са от 4 до 9 юли, от 18:00 часа.