Социалното министерство започва кампания по превенция на изоставянето
Социалното министерство започва кампания по превенция на изоставянето / снимка: Sofia Photo Agency
Социалното министерство започва кампания по превенция на изоставянето
24376
Социалното министерство започва кампания по превенция на изоставянето
  • Социалното министерство започва кампания по превенция на изоставянето

Кампания по превенция на изоставянето започва да реализира Министерството на труда и социалната политика от февруари догодина, съобщи за Дарик ресорният заместник-министър Валентина Симеонова. Кампанията е част от националния проект за деинституционализация на децата от социалните институции, финансиран по оперативните програми "Регионално развитие" и "Развитие на човешките ресурси".

Дейностите по превенция ще се реализират в рамките на 3 години и ще съдържат 2 основни компонента, обясни Валентина Симеонова. Тя допълни, че единият ще е за услуги, ориентирани към превенция на изоставените, а другият - към оценка на децата в институциите. В първия етап ще бъдат обхванати децата с увреждания. "На базата на тази оценка ще се прецени каква потребност, грижа и услуги имат тези деца. Ще направим всичко възможно да върнем децата на част от семействата, там където е възможно. За съжаление, сред децата с увреждания, които са оставени в институциите, този процент е малък", коментира Симеонова. За останалите деца ще бъде направена специална инфраструктура - къщички, апартаменти, които да предоставят грижа и среда, близка до семейната.

"Приемната грижа ще бъде в национален мащаб, ще бъде ориентирана към всички хора. Всички, които са свободни и нямат работа, и припознават грижата за детето като своя кауза, биха могли да се включат като приемни родители, това е една добра възможност за тези хора", допълни зам. социалният министър.