/ ThinkStock/Getty Images
Скоростта на ходене показва кога човек е достатъчно издръжлив, за да се върне на работа след инсулт, съобщи ЮПИ.

Ако е в състояние да измине 90 см за една секунда, ще се справи и с натоварването в службата.

Всеки четвърти човек, прекарал инсулт, е на възраст под 65 години. 44% обаче не се връщат на работа, предимно защото ходят трудно.

"Инсултът засяга двигателните функции и контрола на движенията. За да се върне човек на работа, трябва да може да стигне до колата, до автобуса, до офиса и заседателната зала. Ако не можеш да ходиш или лесно се уморяваш, това сериозно повлиява на способността да се справиш със задълженията си" - обясни ръководителят на изследването Хана Джарвис от Манчестър метрополитън юнивърсити.
 


Джарвис и колегите й са сравнили подвижността на 44-ма оцелели от инсулт от Уелс на възраст от 18 до 65 години с тази на 15 души, които не са преминали през подобно изпитание. Те са проверили колко бързо са можели да ходят доброволците и колко далече са стигали за три минути. От 23-мата участници в изследването, върнали се на работа, 90% са ходели по-бързо от 90 см/сек. Най-добре справилите се са изминавали 1,80 м/сек. Тези, които не са се върнали на работа, са ходели средно със скорост 76 м/сек.
БТА