Шумомери и шалтер след 22 ч. за ромските сватби в Пловдив
Шумомери и шалтер след 22 ч. за ромските сватби в Пловдив / снимкa: Sofia Photo Agency

Ромските тържества на открито ще се провеждат на специално определени от Общината площадки и при всички случаи музиката няма да се разрешава след 22 часа, бе мнението, около което се обединиха на днешната си среща по проблема прокурори, полицаи и общинари в Пловдив. Ромските сватби няма да бъдат забранявани, но ще се въведат ограничения за провеждането им, които ще залегнат в новата общинска наредба за обществения ред, единодушни бяха представителите на институциите.

При шумов терор, особено след определен час, може да се стига и до изключване на захранването, поясни окръжният прокурор Андрей Атанасов. Той добави, че по аналогия със Закона за обществените събирания и манифестациите е възможно и в общинската наредба да бъде предвидена възможност кметът да прекратява със заповед сватбарското мероприятие на открито, ако то се провежда без разрешително.

Децибелите ще се измерват или с мобилни шумомери, или с апаратура на РИОКОЗ, на която Общината ще плаща по 50-ина лева за замерване. От санитарната инспекция обаче реагираха, че когато става дума за публични обекти замерването е безплатно. Наредбата обаче не допуска измерване на децибелите на открито, това се прави от жилище, чийто собственици сигнализират за наднормен шум, обясниха от лабораторията на санитарната инспекция. От началото на годината обаче в РИОКОЗ няма нито една постъпила жалба за високи децибели от ромски сватби.

Само музикантите и диджеите, които озвучават ромските сватби, ще бъдат санкционирани при наднормени децибели, стана ясно след днешната дискусия в общината. Обсъжданата досега възможност глоби да се налагат и на организаторите на тържествата е отпаднала. Тя не е издържана юридически, защото по смисъла на закона те не са нарушители, обясни кметът на район Източен, в който влиза и Столипиново, Иван Тотев.

Депозитите, които се обсъжда да се внасят като гаранция за плащане на глоби при нарушения, със сигурност ще бъдат доста по-ниски от 1000 лева.

Конкретните предложения за промяна на режима на тържествата на открито трябва да бъдат готови до трети септември. Те ще бъдат формулирани от работна група с председател заместник-кметът по социалната политика Красимир Ангелов.