/ БГНЕС, архив
С очила за виртуална реалност: Какво преживява дете, подложено на тормоз
99970
С очила за виртуална реалност: Какво преживява дете, подложено на тормоз
  • С очила за виртуална реалност: Какво преживява дете, подложено на тормоз
Какво преживява едно дете, подложено на тормоз в училище? Как изглежда насилието през очите на жертвата? Отговор на тези въпроси дава инсталацията с виртуална реалност, създадена от УНИЦЕФ в рамките на кампанията срещу тормоза в училищата. Тя е поставена в НДК и до края на седмицата всеки човек, навършил 14-години, може да преживее това, което се случва на хилядите деца, жертви на насилие.

Какво да направим, ако станем жертва на домашно насилие?
 
Все още толерантността в българското общество спрямо насилието в училище е много висока. Това накарало представителите на УНИЦЕФ да направят тази виртуална реалност, обясни Деница Каменова от УНИЦЕФ България: "Различни типове насилие могат да бъдат изживени в рамките на тези две минути, които са във видеото, и наистина можете да се поставите в кожата на едно дете, което всеки ден става жертва на тормоз или насилие в училище. Видеото е изключително въздействащо, но няма да видите и много агресивни сцени на насилие".
 
Кампанията срещу тормоза в училище подкрепят изпълнителите Рафи и Искрата. Искрен Тончев е срещал насилието в училище и търсел начини да се справи с него: "Израснах в такава среда на много агресия, боища, кражби, което ме принуди да намеря начини да се справям по свои пътеки. Една от тях мислех, че ще бъде именно записването ми да тренирам бойни изкуства. След като няколко години тренирах и придобих увереност видях, че това всъщност не е решението. Най-доброто решение е взаимната комуникация и също така човек не трябва да се чувства безпомощен и сам, а да споделя смело".

Домашното насилие - темата табу! Как да се справим?
 
Виртуалната стая ще бъде в НДК до края на седмицата, до нея се стига през вход А4. Видеото може да се гледа и после, къде и кога ще пише на сайта на УНИЦЕФ България и в профилите на организацията в социалните мрежи.