Русенци отбелязват празник на града
Русенци отбелязват празник на града / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Днес е официален празник на град Русе. Денят е избран, тъй като за покровител на града се счита Св. Георги.

Празникът започна със Света литургия в храма „Свети Георги”, а в 11.30 ч. от Паметника на свободата тръгва литийно шествие с частица от мощите на светеца. В 12.00 ч. в Парка на младежта децата отново могат да се забавляват с Любомир Фърков, а по същото време пред Паметника на загиналите в Сръбско-българската война ще има тържествена церемония по повод Деня на храбростта и на българската армия.

В 12.30 ч. в Историческия музей ще бъде открита изложба „Средновековен град Червен”, а в 16.00 ч. в художествената галерия се открива експозицията „45 години Задруга на майсторите”. В 15.30 ч. по ул. „Александровска” и на площад „Свобода” започва Фестивал на уличното изкуство по проект на Движение за хармонично развитие на човека. 16 улични артисти ще обикалят и забавляват русенци с танци, музика и атракции. Желание да се включат са заявили и пътуващи артисти от Япония, Румъния, Италия, които в момента са в България.

Кулминацията на празника е от 21.00 ч., когато на площада пред Общината ще свири група БТР, а концертът ще бъде придружен от уникално лазерно шоу. Повече от 20 лазера ще кръстосват небето, след това ще има и заря.