Родопско село стана център на българския здравно-духовен туризъм
Родопско село стана център на българския здравно-духовен туризъм / DarikNews.bg, Пловдив

Смолянското село Момчиловци получи сертификат за център на българския здравно-духовен туризъм. Документът е подписан от 12 академици, професори, доценти и лекари, които дават гаранция, че селото е достойно да носи високото звание.

След като стана лидер в селския туризъм в зората на 90-те години на миналия век, сега Момчиловци се изправя пред ново предизвикателство - да предлага на туристите здрав дух в здраво тяло. Точно възможностите за здравословен начин на живот предизвикаха интереса на китайската компания „Брайт”, която вече 7 години произвежда в Шанхай кисело мляко с марка „Момчиловци”.

Момчиловци става център на здравно-духовен туризъм

За новата кауза допринасят както чистият въздух, бистрите извори, здравословната кухня и туристическите маршрути, така и запазените традиции и непокътната вяра, ревностно пазена векове наред от местните хора. Свидетели разказват за чудеса, случили се край лековитото аязмо и 27 параклиса край селото.

Вече 180 години стожер на християнството в Момчиловци е църквата „Св. Св. Константин и Елена”. Точно заради това, храмовият празник на 21 май от  25 години е и празник на селото, носещо името на легендарния Момчил юнак. Населеното място е едно от малкото в региона, успели да запазят християнството през вековете.

Момчиловци в СНИМКИ

След много усилия заедно с още 7 съседни села от района, момчиловчани получили разрешение - ферман, за построяване на църква със срок три месеца. Храмът е осветен на 2 август 1836 г. от Ксантийския епископ Кирил и е единствен в региона, носещ името на Светите равноапостоли Константин и Елена.