Ректори на 14 висши училища създават антикорупционна коалиция
Ректори на 14 висши училища създават антикорупционна коалиция / netinfo

Ректори и декани на факултети от 14 висши училища, в които се изучава специалността "Публична администрация", и неправителствени организации, работещи по проблемите на корупцията, ще създадат днес първата антикорупционна коалиция у нас в публичния сектор. Организатори на учредителната конференция в Банкя са Международният образователен консултативен център и Европейският колеж по икономика и управление, съобщиха организаторите.

Целта на проекта е да се подобри прозрачността и превенцията срещу корупцията в публичния сектор, като се изработят академични курсове в обучението по специалността "Публична администрация", съобщи Мария Стоева, председател на Управителния съвет на Международния образователен консултативен център. По думите й учебните програми за студенти ще акцентират върху конкретни примери, казуси и причини за появата на корупция, както и върху добрите европейски практики в тази насока.

В конференцията ще участват преподаватели от Софийския университет, УНСС, Стопанската академия "Димитър Ценов" в Свищов, Техническия университет в София, Югозападния, Русенския, Великотърновския, Шуменския, Тракийския, Бургаския и от Варненския свободен университет.