Разделят услугата Асистент за независим живот за деца и възрастни
Разделят услугата Асистент за независим живот за деца и възрастни / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Разделят услугата "Асистент за независим живот" за деца и възрастни
54695
Разделят услугата "Асистент за независим живот" за деца и възрастни
  • Разделят услугата "Асистент за независим живот" за деца и възрастни

От тази есен услугата "Асистент за независим живот" ще бъде разделена за деца и възрастни, като за 2013-та година децата ще бъдат класирани отделно от възрастните, това съобщи общинският съветник от ГЕРБ Анета Георгиева по време на представяне на промените в наредбата за предоставяне на услугата на територията на Столичната община.

Друга промяна предвижда постоянен прием на нови потребители от листата на чакащите, при освобождаване на места сред класираните. През тази година в услугата са били включени над 950 лица с увреждания, а от 1 юли ще бъдат включени още 230 потребители, сред които 10 деца.

Определянето на потребностите и на нужния брой часове за асистентска услуга ще бъдат в основата на предоставяне на общинската услуга при децата, обясни още Анета Георгиева. "При децата се взима предвид нуждата от занимания за подготовка за учебния процес, нуждата от занимания за повишаване на социалните и образователните умения, нуждата от подкрепа в игровата и спортната дейност и всичко онова, което прави от едно дете дете", допълни Георгиева.

И още една промяна, свързана с улесняване на достъпа на децата до услугата. "Деца, които навършват 5-годишна възраст в годината, в която се предоставя услугата, ще бъдат включени в листата на чакащите веднага след навършване на възраст, т.е. документите, които се приемат предходната календарна година, няма да бъдат връщани, но класирането и включването в класирането ще става, след като децата навършат 5-годишна възраст", каза Анета Георгиева.

Ако децата ползватели навършат 18 години по време на предоставяне на услугата и продължат да отговарят на условията й, те автоматично ще преминават в услугата за възрастни, предвиждат още промените. Ползвателите на сходни социални услуги ще могат да се включат в листата на чакащите след изтичане на срока на използваната от тях услуга.

От Столичната община отчетоха, че за 5-годишния период на предоставяне на услугата „Асистент за независим живот" 210 лица с увреждания са започнали работа, близо 450 деца посещават учебни или детски заведения, над 350 лица посещават рехабилитационни центрове, курсове за преквалификация, спортуват.