Проучват две крепости край Асеновград
Проучват две крепости край Асеновград / снимка: DarikNews.bg, архив

Разкопки на югозападния сектор на Асеновата крепост, южно от крепостния замък започна от днес екипът на Историческия музей в Асеновград.

„Проучваме западната част на южната крепостна стена, като на първо време разчистваме натрупаните там каменни отломки", съобщи за Дарик директорът на музея Иван Дуков.

Теренните проучвания на Асеновата крепост ще продължат до 18 септември, след което ще се копае на крепостта Воден до средата на октомври, допълни директорът на музея. 15 души работят на Асеновата крепост, а 18 - на крепостта Воден.

Двата обекта за проучвани още през ХХ век, но разкопките бяха прекратени в края на 80-те и началото на 90-те години. Подновени са през 2005 г. на Асеновата крепост, а на Воден - преди 3 години.

И двете крепости се свързват основно със Средновековието, но има данни, че са били населявани още през каменно-медната епоха. Преди години там е открита брадвичка, която се датира към зората на човешката история.

Крепостта Воден се свързва с великия доместик на Византийската империя Григорий Бакуриани, основателя на Бачковския манастир. Той е бил втори по авторитет и сила след императора и има данни, че крепостта е била активно развивана по негово време. За съжаление, в днешно време крепостта е обект както на иманярски набези, така и на посегателства от местни жители, които искали да си вземат камъни за своите строежи, обясни директорът на Историческия музей в Асеновград.