Проф. Крум Дамянов получи наградата Св. Паисий Хилендарски
Проф. Крум Дамянов получи наградата Св. Паисий Хилендарски / снимка: Sofia Photo Agency - Юлиана Николова
Проф. Крум Дамянов получи наградата "Св. Паисий Хилендарски"
23526
Проф. Крум Дамянов получи наградата "Св. Паисий Хилендарски"
  • Проф. Крум Дамянов получи наградата "Св. Паисий Хилендарски"

Българският скулптор професор Крум Дамянов беше удостоен с държавната награда „Св. Паисий Хилендарски", която се присъжда за стимулиране на български творци и изпълнители на произведения, свързани с българската история и традиции. Наградата връчи премиерът Бойко Борисов в присъствието на министъра на културата Вежди Рашидов, артисти, писатели, художници.

Скулпторът Крум Дамянов е избран за носител на юбилейната десета награда „Св. Паисий Хилендарски" от общо 54 предложени творци, сред които писателката Леда Милева и артистът Георги Калоянчев.

Сред известните обекти, създадени с неговия талант, са паметникът „Създатели на Българската държава" в Шумен, монументът Асеневци във Велико Търново, Камбаните в София.

Ето какво сподели професор Дамянов по време на награждаването си: „Наградата я приемам и за колективите, с които съм изпълнил тези огромни обекти досега, с които е свързано моето име. Благодаря на цялата атмосфера, която имам вкъщи, която ми дава спокойствие и сили за работа и дано това продължи в бъдеще. Обещавам, че няма да спра да работя, както е било досега".

Министърът на културата Вежди Рашидов заяви, че всяка държава забелязва своите таланти, защото те творят култура и история.

Проф Крум Дамянов получи наградата "Св Паисий Хилендарски"
netinfo