Директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров смята, че най-подходящият термин за петте века, в които българските земи са били под османска власт, е „османско владичество". Термините „съжителство" и „робство" не са верни от академична гледна точка, категоричен бе той пред Нова телевизия.

Кръвен данък е вземан в робство, напомня историк

„Роб означава одушевен предмет от юридическа гледна точка", а такова нещо за българина под османска власт не може да се каже, обясни професорът и се аргументира: „Българинът е можел да се премества в границите на Османската империя, да ходи на гурбет, да се занимава с бизнес, да богатее, да строи селища като Копривщица и Пангюрище с грамадни триетажни къщи".

Българите не са имали право да участват в държавния живот на империята и да вземат решения, които засягат бизнеса им.

Думата „робство" идва от българската публицистика през Възраждането. „Този емоционален термин влиза в учебниците и трайно се набива в главите ни. И хората, които сега си искат турското робство, не осъзнават, че те са прекършени духовно вече", каза Димитров.

Танев: Робството си е робство, срещу съжителството никой не е вдигал въстание

Обърнали ли сте внимание кои въстават през 1876 година, попита професорът и обясни, че на въстание са се вдигнали най-богатите български селища. „Причината е, че през 1875 година Османската империя подписва един режим на капитулациите, с които се правят много ниски мита за платове, произведени в Западна Европа. С това те удрят основния български бизнес", каза той.

Източник: Novanews.bg