Зимното часово време е общоприетото астрономическо време. Извънредно е лятното часово време.

Лятното часово време е система, въведена за спестяване на разходите за осветление чрез увеличаване на използването на дневна светлина.

Връщането на часовника назад през уикенда ще активизира акарите - миниатюрни създания с дължина четвърт милиметър, които обитават домашния прах

При тази система официално прилаганото време се измества обикновено с 1 час напред от астрономическото време. Това е така за пролетните и летните месеци.

Целта е да се подсигури по-добро съвпадане на часовете от светлата част на денонощието и активните часове за работа и училище.

Как се отразява смяната на часа на различните зодии

Лятното часово време най-често се използва в районите с умерен климат, поради значителните изменения в съотношението светла и тъмна част на денонощието, в зависимост от сезона на годината.

Кога сменяме часа в България?

През пролетта преминаваме от астрономическото време към лятното часово време. Това става всяка година събота срещу неделя, през последната седмица на март, в 3 часа сутринта местим часовника с един час напред - 3:00 става автоматично 4:00.

Кунева: Европа няма намерение да отменя лятното часово време

През есента се връщаме към астрономическото време - всяка година събота срещу неделя, през последната седмица на октомври, точно в 4:00 часа сутринта сменяме часа с един час назад. Тоест 4:00 часа сутринта става автоматично 3:00 часа сутринта.