Представители на омбудсмана участваха в дискусия за здравната система
Представители на омбудсмана участваха в дискусия за здравната система / netinfo

Представители на институцията на омбудсмана участваха в кръгла маса под надслов „Защита на потребителите в здравеопазването”, организирана от Фондация „За хората”. Срещата се състоя с подкрепата на Международния институт по здравеопазване и здравно осигуряване по проект за изграждане на консултативен и информационен център за защита на потребителите в здравеопазването.

На дискусията беше широко обсъдена здравната политика в България, като основни акценти бяха проблемите, с които се сблъскват потребителите на здравни услуги в България – болничната медицинска помощ, процедурите за внасяне на здравни осигуровки, липсата на информация за гражданите какви услуги и срещу каква цена предлагат отделните здравни заведения в страната и други.

Интересен акцент в дискусията беше презентацията на онкоболната Теодора Захариева, според която основен проблем в здравната система на България е липсата на закон, който да урежда правата на пациента. Подобен закон има в Турция например, но в България такъв все още няма. Всички участници в дискусията се обединиха около становището, че подобен закон е необходим, за да бъдат регламентирани и гарантирани правата на пациентите в България.

Всички участници се обединиха около една отворена декларация, в която се настоява да бъде създаден Обществен съвет на неправителствените и пациентските организации, който да има изцяло консултативни функции за здравния сектор.

Представителите на обществения посредник от своя страна представиха основните проблеми в здравеопазването според сигналите на гражданите и изразиха готовност да сътрудничат за всяко предприето действие, което ще гарантира защитата на здравето и правата на българските граждани.