Празнуваме Архангеловден!
Празнуваме Архангеловден! / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Празнуваме Архангеловден!
68050
Празнуваме Архангеловден!
  • Празнуваме Архангеловден!

Днес е Архангеловден, най-големият есенен празник след Димитровден. По традиция на тази дата Българската православна църква отбелязва деня на Св. Архангел Михаил - военачалник на цялото небесно войнство от ангели, архангели и други небесни сили.

Според православната църква Свети Михаил е един от седемте първенстващи ангели, стоящи винаги пред престола на Господ. Светецът символизира тържеството на доброто, светлината и справедливостта. В църковната иконография е изобразен с копие в ръка, тъпчещ с краката си дявола.

В българската народна традиция Архангеловден се свързва с почитта към мъртвите и душата на човека. На Свети Архангел Михаил се е паднала задачата да отделя душата на човека от тялото, затова в съботата преди празника се прави Архангелова задушница, една от трите големи задушници през годината.

В много райони на страната на този ден се коли курбан за светеца и се правят обредни хлябове, чиято пластика напомня тази на хлябовете, приготвяни за погребение или помен. Най-възрастният в дома чупи обредния хляб, полива го с вино и благославя: "Свети Архангеле, Свети Никола и вси светци, помагайте ни, почитаме ви и сечем колач, да се роди ръж до тавана!".

Днес празнуват всички, които носят имената Ангел, Ангелина, Архангел, Михаил, Милко, Милена, Емилия, Емил, Рангел, както и Радко, Райна, Радослав, Радостин, Рачо, Огнян и Пламен.

По повод празника във всички епархии на Българската православна църква ще се отслужи Света Литургия. Архангеловден е един от храмовите празници на митрополитската катедрала на "Св. Неделя" в столицата. Ето защо този петък в храма ще бъде отслужена литургия, която ще оглави Негово светейшество българският патриарх и Софийски митрополит Неофит. Начало е от 9,00 часа, съобщават от Светия синод на Българската православна църква.