Показват седналия Севт Трети
Показват седналия Севт Трети / БГНЕС
70-сантиметрова скулптора на седналия Севт Трети, изработена от метал и скулптора на пророка Свети Илия ще са сред акцентите на традиционния пленер по живопис и скулптора „В Долината на розите”. Изложбата с творби от пленера се открива в събота днес в 18 часа в Художествената галерия на Казанлък.

Общо четири са творбите, с които известният казанлъшки скулптор, автор на Тракийката бронзовата глава на Севт Трети, участва в тазгодишния пленер. Другите две са антични изображения от бронз на момче и момиче от Елинистичната епоха.

Авторът твърди, че идеята на тези две елинистични скулптори е да покаже красотата на човека от древността, съпоставима с тази от наши дни.

Представената малка скулптора на Свети пророк Илия е умалено копие на бъдещата скулптора-паметник на пророка, дал име на един от най-красивите православни храмове в Казанлък – църквата „сСвети пророк Илия”. В същинския си вид скулптурата на светеца ще е висока почти три метра. Според идеолози на проекта две са идеите за голямата скулптора: тя да краси площада пред църквата "Свети пророк Илия” или да бъде поставена на видно място в двора на храма.

Ако казанлъшката общественост намери нужните средства за това, на практика църквата в Куленския квартал, както е известна “Свети пророк Илия”, ще е първият православен храм в района с паметник на своя патрон.

Подобни скулптори със същите размери Доко Доков ще изработва идния месец в голяма катедрала в Италия. По поръчка на тамошното настоятелство творецът вече е готов с макети на бронзовите скулптори на светците Кузма и Дамян. Те ще красят арката на католическата катедрала в малко италианско градче в Северната част на страната. 79-годишният скулптор е известен и като създателят на копието на бронзовата глава на Севт Трети, открита преди три години от археолога Георги Китов в могилата Голяма Косматка. Негова е и известната почти триметрова скулптора на Тракийката в центъра на Казанлък.