Почина скулпторът Доко Доков
Почина скулпторът Доко Доков / Фокус

Късно снощи в болницата в Казанлък почина почетният гражданин на града и известен скулптор Доко Доков.

В последната година и половина Доко Доков се бореше с раково заболяване, което въпреки усилията на лекари в Германия и България, както и на подкрепата на негови приятели, се оказа по-силно от духа на големия творец.

До последния си миг Доко Доков имаше планове и мечти, свързани с родния му град. Една от тях, която ще продължат приятелите и съратниците му, е да изгради паметник на основателя на Казанлък Сараджа Паша. Пълководецът, стъпил в края на 14-ти век на територията на днешния Казанлък, възкликнал: „Ако има рай на земята, то той е тук!"

Друга негова идея, приета радушно от местната управа, бе да се изградят скулптурни композиции по основните булеварди в Казанлък, които да отвеждат туристите до най-известните културни забележителности на града.

Доко Доков стана почетен гражданин на Казанлък в края на май тази година. Отличието му бе присъдено по повод неговата 84-та годишнина и заради безценния принос за развитието на културата в града, както и заради направените от него скулптурни пластики, дарени на града и местната Художествена галерия, на стойност над 100 хиляди лева. Една от най- известните скулптори на Доко Доков, възстановена от неговия приятел Димитър Койчев миналата година, се е превърнала в един от символите на Казанлък. Скулптурата се намира на площад „Севтополис".

Доко Доков е автор и на копието на бронзовата глава на Севт Трети, намиращо се в Историческия музей в Казанлък. Той, заедно с Димитър Койчев- негов приятел и колега, са автори и на паметника на Космонавта, открит на 7-ми юни на площада в град Омуртаг. Този паметник е и последната творба на Доко.

Погребението на известния творец ще е в във вторник. Мястото за последно сбогом с изключителния българин ще се уточнява допълнително.