Почина първородният син на Симеон Сакскобургготски княз Кардам
Почина първородният син на Симеон Сакскобургготски княз Кардам / Guliver/Getty Images
След 6 години в кома почина първородният син на Симеон Сакскобургготски княз Кардам
79060
След 6 години в кома почина първородният син на Симеон Сакскобургготски княз Кардам
  • След 6 години в кома почина първородният син на Симеон Сакскобургготски княз Кардам

Княз Кардам Търновски почина почти 7 години след като преживя автомобилна катастрофа и изпадна в кома. Кончината му настъпи в мадридска болница в резултат на белодробна инфекция, като следствие от дългогодишното му обездвижване. Княз Кардам преживя тежка катастрофа през 2008 година, от която не успя да се възстанови и оттогава беше в будна кома.

На 15 август 2008 година в ранния следобед Кардам изхвърча с ягуар през мантинелата на остър завой на магистралата от Бургос за Мадрид. Мястото е много опасно и там неведнъж са ставали такива инциденти. На острия завой е имало ограничение да се кара с до 100 км в час, а със сигурност княз Кардам е карал с доста превишена скорост- според испанската Гражданска гвардия е шофирал с около 150 км в час.

В колата с него е била и съпругата му Мириам. Тя успя бързо да се възстанови от катастрофата, но Кардам до днес беше в състояние на будна кома. Всички опити на семейството да осигури лечение, което да го извади от комата, се оказаха безуспешни.

Седем години след тежката катастрофа в резултат на белодробна инфекция най-големият син на експремиера Симеон Сакскобургготски почина. До леглото на княз Кардам в последните мигове бяха неговите родители цар Симеон II и царица Маргарита, съпругата княгиня Мириям, както и други членове на семейството.

Кардам Търновски, най-големият син на Симеон Сакскобургготски, е роден на 2 декември 1962 година в Мадрид. Той беше престолонаследник на несъществуващия вече български царски трон.

Княз Кардам завършва Френския лицей в испанската столица, след което завършва философия и международна икономика в университета "Кларк" в САЩ. Получава степен по селскостопанска икономика, специализира агроиндустрия и хидромелиорации в американския университет "Пен" в Пенсилвания.

През 1996 година Кардам се жени за испанската благородничка доня Мириам Унгрия и Лопес, родена на 2 септември 1963 г. в Мадрид. Венчавката се извършва в православната църква "Св. Св. Андрей и Димитър" в Мадрид, където през 1973 година княз Кардам представлява баща си при полагането на първия камък.

Те имат двама сина - княз Борис Търновски, роден на 12 октомври 1997 г., и княз Белтран Търновски, роден на 23 март 1999 г.