Почина проф. Живко Сталев
Почина проф. Живко Сталев / netinfo

На 95-годишна възраст днес почина проф. Живко Стоянов Сталев, съобщиха негови близки.

Проф. Сталев е посвети близо 70 години на правната практика и правната наука. Той е дългогодишен преподавател в Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски”. Бил е директор на Правния институт при БАН, председател на Арбитражния съд при БТПП, председател на Конституционния съд в периода 1997-2000 г. Поклонението и опелото ще се състоят на в събота на 23 февруари от 13 ч. в храм „Света Неделя”.

По повод кончината на проф. д-р Живко Сталев, президентът Георги Първанов изпрати съболезнователно писмо до семейството и близките на уважавания български юрист. Животът на Живко Сталев премина отдаден изцяло на правната наука и практика, отбелязва държавният глава и допълва, че проф. Сталев е оставил трайни следи в съзнанието на няколко поколения студенти, давайки им познания по теорията и практиката на гражданския процес.

Авторитетът му на безпристрастен юрист се потвърди и като председател на Централната избирателна комисия за избиране на Велико Народно събрание през 1990 г. Той осигури законосъобразното, коректно и обективно провеждане на първите свободни и демократични избори, посочва президентът Първанов.

Държавният глава изразява убеждението си, че в съзнанието на българската общественост проф. Живко Сталев ще остави завинаги трайни следи като високоавторитетен и безпристрастен учен и общественик.