Пловдивският митрополит отслужи молебен за българското образование
Пловдивският митрополит отслужи молебен за българското образование / netinfo

Молебен за спасение на българското образование и здравето на учителите, учениците и техните родители отслужи в църквата „Св. Богородица” Негово Високопреосвещенство пловдивският митрополит Николай. Стотици учители и представители на трите учителски синдиката присъстваха на молебена и запалиха свещ за образованието в България и успешно финализиране на преговорите между правителството и синдикатите.

Българската православна църква /БПЦ/ никога не е била и не може да бъде равнодушна пред настоящето и бъдещето на българското училище, което е рожба на църквата. Аз съм убеден, че когато нашият народ израсне в православно възпитание, когато се издигне моралът на нашия народ, това ще се отрази и на благосъстоянието ни. Това заяви пред учителите в храма пловдивският митрополит. Той се обърна с апел към тях да съдействат на БПЦ за въвеждане на вероучение в училищата и заяви, че ще стартира срещи с родители в пловдивските училища, за да ги призове да насърчават децата си да учат православие. Владиката каза, че е намерил и начини за спонсориране на дейността на преподавателите по вероучение.

Утре ще бъде поредният митинг-шествие на учителите. Шествието ще започне от Народната библиотека „Иван Вазов” и ще продължи до площад „Централен”, казаха синдикатите.

Тази седмица те инициират срещи с настоятелствата на детските градини и училищата, на които стачкуващите отново ще обяснят на родителите защо стачкуват и ще ги призоват за подкрепа чрез декларации до правителството.

76 училища от общо 78 държавни и общински учебни заведения стачкуват в Пловдив.