„Пловдив 2019“ се готви за първия си „изпит“ в Брюксел
„Пловдив 2019“ се готви за първия си „изпит“ в Брюксел / netinfo

Екипът на фондация „Пловдив 2019" е в усилена подготовка за среща с международното жури към Европейската комисия в Брюксел през септември. Това разказа за Дарик артистичният директор на Фондацията Светлана Куюмджиева.

„Това ще бъде първата ни среща с журито, след официалното обявяване на града за Европейска столица на културата и на нея ще трябва да отговаряме на въпроси, свързани с планирането и стратегията ни до 2019-та година", обясни тя. От Брюксел са изпратили и специален въпросник с питания, на които екипът трябва да отговори в писмен формат до края на месец август.

По думите й, в момента Фондацията работи по неща, които хората няма как да видят. „Най-важното от тях разработването на регламент и правила за работа с външни партньори, които ще включват изисквания за разработени проектни предложения и финансови планове", обясни Куюмджиева.

По отношение на конкретните проекти, по които се работи, артистичният директор разказа, че в момента в ход е вторият етап от превръщането на „Капана" в арт квартал и „Резиденция баба" на „Фабрика за идеи".

Планирано е да стартира и онлайн платформа за Тютюневия град, която ще съдържа история, архивни материали за някои от сградите, както и примери и аналогии с градове от Европа. До края на тази година ще започне и работа с читалищата в районите на Пловдив, както и по проектния клъстър „Махала", който е насочен към стимулиране на социалното предприемачество и създаването на общностни проекти в квартал „Столипиново".

Отделно Фондацията планира няколко проекта с другата Европейска столица на културата през 2019, италианският град Матера. Там са набелязани взаимодействия по проектите за градски трансформации, работа с нови медии, музика и работа с общности.

Пловдив е в тясно сътрудничество и с холандския град Леуварден, датският Орхус и кипърския Пафус, които ще бъдат Европейски столици на културата в годините преди 2019-та. „С тях ще търсим съвместно европейско финансиране и обмен на базата на програмите, с които кандидатствахме", каза още Куюмджиева.

По думите й се работи на различни нива и с градовете Пилзен и Вроцлав, както и с българските градове София, Варна, Бургас и Велико Търново.

„Въпреки, че в момента отстрани изглежда така, сякаш фондация „Пловдив 2019" се е умълчала и нищо не се случва, всъщност за нас сега периодът е много усилен и изпълняваме много сериозни задачи"обясни още артистичният директор.

По думите й продължава и ползотворното ни взаимодействие с Общината и партньорството ни в културните инициативи, като основната цел на кмета Иван Тотев е да превърне Пловдив в мост между България и Европа.

„Подкрепата от страна на Общината и на настоящото управление, всъщност дава вече реални резултати. Усеща се и участието на гражданите в културните процеси, затова мислим за създаването на все повече събития и дейности, които да развият тази положителна комуникация с хората, за да бъдат пловдивчани все по-съпричастни към общата ни кауза." допълни Светлана Куюмджиева.

Други новини от Пловдив