Плеяда звезди се сбогува с композитора Найден Андреев
Плеяда звезди се сбогува с композитора Найден Андреев / снимка: БГНЕС
Плеяда звезди се сбогува с композитора Найден Андреев
65729
Плеяда звезди се сбогува с композитора Найден Андреев
  • Плеяда звезди се сбогува с композитора Найден Андреев

Десетки се събраха днес в църквата „Покров Богородичен”, за да се простят с композитора Найден Андреев. Той почина в неделя на 68-годишна възраст.

Песни на големия български композитор са изпълнявали десетки певци и групи. Една от най-емблематичните песни на твореца е „Устрем”, в изпълнение на Маргарита Хранова. „Моето мъжко момиче”, „Далечна песен”, изпълнени също от Хранова печелят награди от „Златния Орфей” и други престижни фестивали. Сред хитовете му остяват и „Щурче”, „Любовта е живот”, „Експерс танго”, изпети от Лили Иванова, „И утре е ден” на Васил Найденов и „Младостта си отива” по текст на Михаил Белчев.

Певицата Маргарита Хранова бе една от първите, дошли да се простят с композитора. Стефан Данаилов, Михаил Белчев, Богдана Карадочева и още плеяда звезди на българската естрада дойдоха да се сбогува с композитора.

20 години от творческия живот на Найден Андреев - от 1972 до 1992 г., преминават в БНТ като отговорен и заместник главен-редактор на редакция „Забавна музика”. През 1996-1997 г. е бил изпълнителен директор на телевизията. Бил е и музикален директор на Вариететно-сатиричния театър в Габрово. След 1997 г. е композитор на свободна практика.

Андреев става и член на Националния съвет за музика и на Международната славянска академия със седалище Москва и Ню Йорк, в която е избран за професор през 2003 г.