Пазарджишкият театър обра Аскеерите, Ласкин заформи скандал
Пазарджишкият театър обра Аскеерите, Ласкин заформи скандал / снимки: БГНЕС
Пазарджишкият театър обра Аскеерите, Ласкин заформи скандал
19793
Пазарджишкият театър обра Аскеерите, Ласкин заформи скандал
  • Пазарджишкият театър обра Аскеерите, Ласкин заформи скандал

Три награди "Аскеер" получи спектакълът на Десислава Шпатова "Изкуството да смиташ боклука под килима". Постановката на Пазарджишкия театър имаше общо четири номинации за най-престижните театрални отличия, които бяха раздадени на церемония в театъра на Българската армия.

Минискандал по време на нея заформи актьорът Иван Ласкин, който се заяде с театрална работилница "Сфумато", като намекна за липсата на публика там. Спектакълът на "Сфумато" "Сънят на Гогол" беше сред фаворитите за "Аскеер" с девет номинации, но получи едва две награди - за костюми и музика.
 
Наградите за "Изкуството да смиташ боклука под килима" са в едни от най-важните категории. Спектакълът на Пазарджишкия театър беше обявен за най-добрия на този сезон, Десислава Шпатова взе "Аскеер" за режисурата му /както и за режисурата на "Тихи, невидими хора"/, а Ирмена Чичикова, която играе в него победи в категорията главна женска роля. При мъжете с втори "Аскеер" в кариерата си се сдоби Николай Урумов за "Краят на играта" от Самюъл Бекет, постановка на Лили Абаджиева в Театър 199.
 
Николай Урумов: Докато аз работих и се борих с Бекет, майка ми се бореше с живота. Тя напусна този свят, така че тази награда е за нея също.
 
Почетният "Аскеер" получи 78-годишният актьор Георги Черкелов. Заради наградата той пристигна от Шри Ланка, където прекара последните няколко месеца. В Коломбо живее неговата дъщеря София.
 
Георги Черкелов: Благодаря на съпругата си за обичта и грижите, с които ме обгражда. Разбира се благодаря и за търпението, защото, ако аз бях жена никога нямаше да се омъжа за актьор. Благодаря на порасналите си деца за това, че не ми се сърдят много, задето не винаги съм бил до тях, когато са имали нужда. Но ние бяхме много заети да разсмиваме хората, да ги разплакваме, ако можем. И най-вече да им помагаме да станат по-добри. Само не ме питайте сега вярвам ли в това последното. Преди всичко благодаря на Бога за дългия и шарен живот, с който ме надари. Амин!
 
По време на церемонията минискандал успя да заформи актьорът Иван Ласкин. На няколко пъти той отбеляза, че догодина фондация "А`Аскеер" ще трябва да се прекръсти на "О`Аскеер", шегувайки се със спектакъла на театрална работилница "Сфумато" "ОООО-Сънят на Гогол".
 
Иван Ласкин: Имах спор с един от директорите на тази работилница, Иван Добчев се казва. Той ми каза: "Какво искаш, да не пътуваме ли? Ако искаме и на Луната ще отидем". А аз му отговорих: "Иване, ще имате точно толкова публика и там".
 
Тези думи на Иван Ласкин ядосаха председателят на фондация "Аскеер" Милен Миланов, който дори се извини за тях на зрителите и на хората, работещи в "Сфумато". 
 
Освен с казаното от Ласкин 19-тата церемония по раздаването на наградите "Аскеер" ще се запомни и с липсата на атрактивност. Шоуто беше едно от най-безинтересните през последните години.
 
Ето и още наградени с "Аскеер":
 
Изгряваща звезда
Димо Алексиев за ролята на Калигула в "Калигула" на Явор Гърдев
 
Поддържаща мъжка роля

Захари Бахаров за ролята на Пип в "Три дъждовни дни", постановка на Владимир Люцканов
 
Поддържаща женска роля
Станка Калчева за ролята на Джанет в "Страхотни момчета", постановка на Владимир Люцканов 
Сценография
Васил Абаджиев за "Краят на играта", постановка на Лили Абаджиева
 
Съвременна българска драматургия
Захари Карабашлиев за "Неделя вечер"