Папата отслужи литургия под дъжда пред 30 000 вярващи
Папата отслужи литургия под дъжда пред 30 000 вярващи / снимка: BGNES

Папа Бенедикт XVI се поклони в светилището на Богородица в австрийския град Мариацел и отслужи литургия под дъжда пред около 30 000 вярващи, предаде Асошиейтед прес.

Заради лошото време папата бе отведен с автомобил вместо с хеликоптер до Мариацел, на 150 километра югозападно от Виена.

Сред множеството, събрало се да изслуша папската литургия, имаше много източноевропейци, включително около 70 епископи, посочва агенцията.

Австрийски медии съобщиха, че двама възрастни поклонници, на 83 и 80 години, починали от сърдечен удар днес. Папата ги споменал в молитвите си.

Светият отец изнесе проповед пред бароковата сграда на базиликата "Света Богородица". Вътре в черквата се намира дървена статуя на Дева Мария от XII век, пред която отдават своята почит близо 1 милион поклонници годишно.

Папата предупреди, че Европа е "обедняла на деца" и осъди егоизма и липсата на увереност в бъдещето у нейните жители, посочва Франс прес. В петък на среща с австрийски политици и чуждестранни дипломати Светият отец заклейми абортите и евтаназията, като нарече аборта "противоположност" на човешките права.

Атмосферата бе радостна и празнична въпреки лошото време и строгите мерки за сигурност. Папата беше облечен в необичайни литургийни дрехи в синьо и жълто на местен дизайнер, посочва ДПА.