Отдадохме почит към паметта на Христо Ботев
Отдадохме почит към паметта на Христо Ботев / снимка: Sofia Photo Agency, архив
0

В 12.00 ч. със сирени в цялата страна бе отдадена почит към паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата на България. При подаване на сигнала всички пешеходци и пътни превозни средства в страната преустановиха движението си по улиците и площадите.

Хиляди хора сведоха глави в памет на героя пред паметника на връх Околчица. Десетки граждани положиха цветя пред бюст-паметника на Христо Ботев в столичната Борисова градина. Ученици от 21 СУ "Христо Ботев" също се поклониха пред паметта на поета- революционер. Официалната церемония премина под звуците на вокален ансамбъл "България".

Денят на Ботев се отбелязва с различни мероприятия в цялата страна.

Христо Ботев е роден в Калофер в семейството на даскал Ботьо Петков и Иванка Ботева. През 1863 година завършва калоферското училище, а след това заминава за Русия и се записва частен ученик във Втора Одеска гимназия, от която е изключен през 1865 година.

Известно време е учител в бесарабското село Задунаевка. През 1867 година се завръща в родния град, където започва да проповядва бунт срещу чорбаджии и турци, след което окончателно напуска Калофер и заминава да живее в Румъния.

През следващите години се мести от град на град, дори известно време живее заедно с Левски. Там започва активната му дейност като журналист и под негова редакция започва да излиза новият орган на революционната партия - в. "Знаме", а през 1875 година излиза съвместната му стихосбирка със Стефан Стамболов "Песни и стихотворения".

Междувременно продължава с активната си революционна дейност. След избухването на Априлското въстание през май 1876 година Ботев започва дейност за организиране на чета и става неин войвода. На 16 май с част от нея се качва на кораба „Радецки" и ден по-късно принуждават капитана да спре на българския бряг. От Козлодуй четата на Христо Ботев се отправя към Балкана, където води боеве с преследващите я османлии.

Последната битка на поета-революционер е на 2 юни 1876 година в подножието на връх Вола, където е улучен смъртоносно от куршум. И до днес не спират споровете дали е бил убит от турчин, или е бил предаден от свои.