Отбелязваме Европейския ден на потребителя
Отбелязваме Европейския ден на потребителя / снимка: Sofia Photo Agency

Днес се отбелязва Европейският ден на потребителя, който тази година е под мотото”Запознайте се с правата си! Възползвайте се от правата си!”. По този повод Комисията за защита на потребителите обяви днешната събота за Ден на отворените врати. Експерти на комисията посрещаха гражданите и разясняваха правата им не само в офисите в столицата, но и във Варна, Бургас, Пловдив и Монтана. Отворените врати ще продължат и през следващата седмица.

Само 18 граждани се възползваха от Деня на отворените врати и подадоха жалби или просто посетиха офиса на КЗП на пл. „Славейков” в столицата до ранния следобед. Черешово топче-запалка и пластмасови детски сандалки, опасни за здравето на малките деца заради дребните частици, които съдържа украсата им, са само част от изложените във фоайето санкционирани и спрени от продажба стоки, обяснява Емилия Елчинова, главен директор на главна дирекция „Контрол на пазара” в Комисията за защита на потребителите:

„85% от жалбите, които са постъпили в Комисията за защита на потребителите, са решени в полза на потребителите”.

Нова мода си пробива път в оплакванията на гражданите освен традиционните жалби от дефектни на GSM-и, обувки, техника:

Има жалби в последно време, които са за изработка на дограми – алуминиеви или от различни материали”, каза още Елчинова.

Глобата за продажба на опасни за потребителите стоки според закона стига до 15 000 лв., но дали си знаем правата на потребители чуйте от репортажа в звуковия файл.