/ Мечките Триград
„Орфическите мистерии“ са едно от най-интересните събития през лятото в Родопите. Традиционно се провеждат през последната събота и неделя на юли.
 
„Орфическите мистерии“ се организират за първи път през 2003 г. и включват демонстрация на езически ритуали и обреди от различни епохи. Тази година Триград отново ще възобнови и представи на своите гости магията на историята по тези земи! Паметната среща на минало и настояще ще бъде на 27 юли.  

Организатори на събитието са Музей на мечката-Триград, Гогушев ЕООД и Аркан ООД, с подкрепата на Община Девин, Застрахователно дружество ЕВРОИНС АД и Вила "Чобака".
Организатори на събитието са „Музей на мечката“-Триград, Гогушев ЕООД и Аркан ООД, с подкрепата на Община Девин, Застрахователно дружество ЕВРОИНС АД и Вила "Чобака".

Сборният пункт ще бъде на „Музей на Мечката“, откъдето в 11.00 ч. ще тръгне шествие с кукери, тъпани и гайди.

Орфей води Евридика в „Дяволското гърло”, National Geographic ги снима

В центъра на селото гостите ще имат възможност да видят триградския обичай „Напяване на китки“, а танцьорите от ансамблите „Багри“ и „Празник“ ще пренесат посетителите в света на родопските традиции и танци.

Организаторите са подготвили и други изненади чак до здрач, когато ще се прожектира филм за „Орфей и Евридика“. Легендата свързва пещерата „Дяволското гърло“ със слизането на Орфей в ада, заедно с любимата му Евридика. 

Празничният концерт ще започне в 21.30 ч. на поляната на хотел „Аркан хан“ със спектакъла „Родопски мистерии“, с участието на ансамблите „Празник“ (Сандански) и „Багри“ (София), гайдарска група „Девин“ и други. Страстите ще се разгорещят с огненото шоу на „Masters of the dance“ (Перник), а в по-късните часове купонът ще продължи с балканските ритми на група „Унисон“ и разбиващия рок на „Black rose“ (Благоевград).

Ако искате да станете част от това незабравимо преживяване, помислете от сега за вашето настаняване. В Триград има шест хотела и десетки къщи за гости, а за любителите на палатките ще има специално отредена поляна в близост до сцената.

Родопа и Орфей и Евридика ви очаква!