Орфей води Евридика в „Дяволското гърло”, National Geographic ги снима
Орфей води Евридика в „Дяволското гърло”, National Geographic ги снима / Dariknews

Орфей и  Евридика оживяват тази събота в Триград.  За "Орфическите мистерии" в селото се очакват около 3000 гости от страната и чужбина.   Празникът започва в  11.00 часа с обичая „Напяване на китки”.

Легендата  свързва пещерата „Дяволското гърло“със слизането на Орфей в ада, заедно с любимата му Евридика. Актьори от танцова формация „Зареница” ще направят възстановка на мита  в пещерата.

При залез слънце ще бъде представен обичая „Хващане на жив огън”

В центъра на селото ще бъде пресъздадена сватбата на Орфей с Евридика. След това двамата влюбени ще поведат шествие към пещерата „Дяволското гърло“.  Над 80 души участват в програмата, в която  ще се представят артисти и танцьори от Смолян, Исперихово и Оброчище. Програмата предвижда още кукерски игри и нестинарски танци.

Орфей води Евридика в Дяволското гърло, National Geographic ги снима
netinfo

Този път за мистериите се очаква да пристигне и екип на National Geographic, който ще заснеме маскарадните игри за прогонване на злото и молитвата за берекет. Специалната атракция тази вечер е, когато започва жертвоприношението, а участниците в празника се посвещават в орфическите тайнства.

Артистите ще са в ролята на демони, които посрещат Орфей и Хермес пред пещерата. Зрителите ще гледат спускането на митичния тракийски певец в подземното царство на видеостена. Кулминацията на тазгодишните мистерии е отлитането в небето на лирата на Орфей, която според легендата полита в Космоса, за да създаде съзвездието „Лира”.

В неделя ще бъде даден курбан за здраве, ще се проведе и ритуално посрещане на слънцето. Ще се състои и специална чайна церемония с местния мурсалски чай.
Новото в празника тази година е, че ще се направи чаршия на занаятите, където гостите на Триград ще могат да се запознаят с местните занаяти и традиции. 

Гостите на селото могат да нощуват и в местните къщи за гости и хотели. За тези, които предпочитат бивак и спане на палатка под звездите организаторите са отредили терен за къмпинг край реката.