Опера и балет на открито в София
Опера и балет на открито в София / снимка: БГНЕС, архив
Опера и балет на открито в София
54069
Опера и балет на открито в София
  • Опера и балет на открито в София

13 оперни и балетни изпълнения ще могат да видят посетителите на тазгодишния летен фестивал "Опера на открито".

От 10 юни до 6 юли за трета поредна година в парка на Военната академия в столицата любителите на класиката ще имат възможността да наблюдават едни от вечните постановки в операта и балета на открито.

Две са новите оперни заглавия, включени в програмата на „Опера на открито" 2012 - „Атила" от Верди и „Любовен еликсир" от Доницети, споделя директорът на Националната опера и балет, проф. Пламен Карталов.

"Поради големия интерес към шедьоври на балетната класика, ние повтаряме "Лебедово езеро" и "Зорба гъркът", но имаме едно ново заглавие, което е "Силфида". Така че пет са заглавията за традиционната публика и едно детско представление - "Червената шапчица", за нашите най-малки зрители", проф. Пламен Карталов.

60 балетни и оперни солисти ще участват във фестивала тази година. Всички те са българи, но по думите на проф. Карталов има идея следващата година на тази сцена да присъстват и чужденци.

"Участват около 60 солисти, оркестър от 70 души. Така че това е един голям ресурс, който Софийската опера предоставя за художествено обслужване на продукциите. Правенето на спектакъл на открито дава една друга енергия, едно друго усещане. Самата природа участва във вливането на една нова жива сила, а и естествената среда, където се развива действието, е много важна", обясни проф. Карталов.

Организаторите уверяват, че при валежи и лошо време имат готовност да извозят публиката до сградата на Националната опера с автобуси на градския транспорт.