Очи на четири лапи” обучава инструктори на кучeта водачи на незрящи
Очи на четири лапи” обучава инструктори на кучeта водачи на незрящи / снимки: Sofia Photo Agency

За първи път у нас се организира курс за инструктуори на кучате водачи на слепи хора. Шестима българи ще имат възможност да получат сертификати за инструктори на кучета водачислед обучение от юли до декември тази година.Курсът се организира от фондация „Очи на четири лапи” с финансиране осигурено по проект № 07-23-326/20.11.2007. по ОПАК съфинансиран от ЕС чрез ЕСФ. Курсистите ще бъдат обучени от руския експерт-инструктор 1 категория Алексей Шеманаев, в чиято професионална биография има над 60 обучени и предадени кучета водачи.

Договорът с руското училище – партньор по проекта, предвижда обучението да протече в четири модула, по метода „учене чрез правене” и да приключи със сертификат за професионална правоспособност за всички, успешно положили изпитите си курсисти.

Задачата на всеки от шестимата инструктори е да провери за годност, да подготви и дипломира своето куче, след което да обучи незрящия човек, за когото то е предназначено, как да използва забележителните умения на четириногия си придружител.

Част от изпитите си инструкторите ще полагат с маска на очите, минавайки по учебния полигон и изпитния маршрут (в реални градски условия), докато комисия наблюдава и оценява работата на двойката. Например, неоснователно слизане от тротоара или не спиране на бордюра пред пресечка се наказват с отнемане на 10 точки за всяка от грешките, а двойката си е взела изпита, ако има не по-малко от 80 от възможни 100 точки.

Крайната цел на този проект на фондация „Очи на четири лапи” е сертифицираните инструктори да получат работа в българското училище за кучета водачи на слепи, за да могат все повече слепи хора у нас да се радват на независимостта, увереността и физическата свобода, които дипломираното куче водач ще им осигури.

 

 

 

 

 

 

Фондация „Очи на четири лапи” предоставя на българските слепи граждани, тези безценни служебни кучета, за безвъзмездно ползване на символичната цена от 1 лев.