/ NOVA
Целта на съвместната инициатива е да даде научни отговори за COVID–19 и влиянието му върху различни аспекти на живота
Новините на NOVA и Нов български университет започват излъчването на общ телевизионен проект„Гласът на науката“. В поредица от интервюта журналистите на NOVA и NOVA NEWS, в разговор с преподаватели от университета, ще информират публиката за последните научни изследвания за COVID-19 и влиянието му върху различни аспекти на живота. „Гласът на науката“ стартира на 20-и януари в 18:30 часа и ще се излъчва веднъж седмично на живо по NOVA NEWS и в дигиталните канали на НБУ.

В продължение на девет седмици водещите Мира Иванова, Даниела Тренчева, Лора Крумова, Марина Цекова, Лора Инджова, Невена Василева, Анна-Мария Конова, Виктор Николаев и Христо Калоферов ще търсят отговор на най-важните въпроси, които пандемията повдига и ще анализират актуалните процеси в обществото с видни учени и изтъкнати университетски преподаватели. Зрителите ще имат възможност в реално време да задават своите въпроси и да получат най-точната информация.

„Убеден съм, че времето на световна криза е моментът да покажем съпричастност към мисията на НБУ и да поемем социален ангажимент като разпространяваме аргументирано научното познание и участваме в дебата за глобалната сигурност. Грижата ни за безопасността на всеки от нас не може да бъде лекомислено пренебрегната и е свързана с постигането на най-важния резултат - глобална имунна устойчивост. Нека постигнем още една степен на свобода!“ - заяви изпълнителният директор на Нов български университет д-р Георги Текев, който е автор на идеята за създаването на проекта.

„Като медия имаме отговорността да бъдем надежден източник на информация и да търсим отговор на най-задаваните въпроси. Заедно с Нов български университет успяхме да създадем точния формат, който да противодейства на нарастващата дезинформация, която все по-видимо разделя българското общество“– коментира Илия Дафов, главен продуцент „Новини и актуални предавания“ в Нова Броудкастинг Груп.

По темата „Как се появяват и разпространяват новите заболявания като COVID–19 и каква е клиничната картина при ваксинирани и неваксинирани пациенти“ ще говори доц. Райничка Михайлова-Гарнизова, преподавател в департамент „Природни науки“ на НБУ и ръководител на Втора клиника по инфекциозни болести към ВМА. Кои са „Анти CОVID-19 храните“ ще разкаже доц. Галя Сачанска - ръководител на департамент „Природни науки“, чиято научно-изследователска дейност е в областите молекулярна генетика на микроорганизмите в замърсена околна среда, биологични методи за разграждане на ксенобиотици и микробиология на храните.

В проекта „Гласът на науката“ се включва и проф. Ивайло Търнев - невролог с блестяща репутация и огромен световен опит, който завежда Клиниката по нервни болести към УМБАЛ „Александровска“ и преподава в департамент „Когнитивна наука и психология“ на НБУ. Проф. Търнев ще даде отговор на въпроса Какво се случва с нас след COVID-19 и какви са последствията, които не очакваме?

Как COVID-19 преобърна живота на всички и как новата реалност, изпълнена с ограничения, се отрази на психичното здраве? – отговорите ще даде гл. ас. д-р Иво Попиванов - преподавател и психолог с докторска степен по Невронауки от университета KU Leuven, Белгия.

Анализ на процесите в гражданското общество по време на пандемия ще направи историкът проф. д-р Веселин Методиев - основател на департамент История на НБУ, председател на Настоятелството на университета и преподавател по философия на историята; извори за българската история; история на държавните институции в България; история на модерната българска държава; европейска история.

Актрисата и директор на департамент „Театър“ в НБУ доц. Снежина Петрова ще представи своята гледна точка за начина, по който ограниченията повлияха на културния живот.

За бизнеса по време на пандемия ще говорят гл.ас.д-р Росица Накова - преподавател в департамент „Икономика“ и Жулиета Серафимова, корпоративен генерален директор на София Хотелс Мениджмънт и член на Академичния съвет на НБУ.

Какво ни казват данните и изгубихме ли се в статистиката на COVID–19 зрителите ще научат от гл.ас.д-р Лъчезар Томов, преподавател в департамент „Информатика“. А темата за конспирациите, фалшивите новини и дезинформацията ще бъде обсъдена с дългогодишния журналист и програмен директор на Дарик Радио Константин Вълков.

Гледайте „Гласът на науката“ всяка седмица от 20-и януари до 16-и март по NOVA NEWS и в дигиталните канали на Нов български университет.