Направиха първата операция по поставяне на тазобедрена става в Сливен
Направиха първата операция по поставяне на тазобедрена става в Сливен / cнимкa: Sofia Photo Agency

За първи път в Сливен бе направена операция по изкуствено поставяне на тазобедрена става. Интервенцията бе извършена в Многопрофилната болница „Д-р Иван Селимински”, от екипа на д-р Хрисант Хрисантов на 9-ти април. Протезата бе поставена на крака на 69-годишен мъж от Сливен. Той е страдал от болки в ставата, които не са се повлияли от медикаменти. Износената част от ставата е отстранена, а на нейно място е поставена изкуствена тазобедрена става. В момента пациента вече се движи с помощта на патерици.

В петък предстои да бъде направена операция за поставяне на колянна става. Интервенцията се прави също за първи път, добави д-р Хрисантов. В коляното ще бъде поставена метална част, която ще изпълнява същите въртеливи движения, както колянната става.

Стойността на манипулацията за поставяне на една тазобедрена протеза е 2 400 лева, на безциментна тазобедрена става е 3 900 лева, а колянна става струва 3 700 лева. За тазобедрените стави здравната каса поема 1 080 лева, а за колянната протеза -2 700 лева. Така пациента доплаща средно около 1 000 – 1 500 в зависимост от операцията. Засега сливенската болница поема тази част, която трябва да поеме здравната каса, но за да стане протезирането клинична пътека трябва до септември да бъдат извършени 20 такива операции, уточни д - р Хрисантов и добави, че се надяват до този срок броят на операциите да бъдат повече. Той заяви, че вече има записан пациент, на който му предстои такава интервенция.

Общо 300 операции са направени в ортопедичното отделение от началото на годината до сега, за миналата година те са били 1 400.

Още новини от Сливен