Над 100 костюма се изработват за поп-операта „Рибарят и неговата душа
Над 100 костюма се изработват за поп-операта „Рибарят и неговата душа / netinfo

Повече от 100 костюма ще бъдат изработени от екипа на Кремена Халваджиян за мегапродукцията "Рибарят и неговата душа", чиято премиера е на 19 май от 19.00 часа в зала 1 на НДК, съобщават организаторите.

Поп-операта е изцяло авторски проект. Написана е по едноименната приказка на Оскар Уайлд. На сцената ще бъдат над 100 артисти от различни изкуства - симфоничен оркестър и поп-рок бенд, балет от различни жанрове, хор и солисти, под диригентската палка на Кирил Ламбов. В музиката на Минко Ламбов се смесват класика, джаз, поп и други стилове.

Автор на либретото и текстовете на песните е Анна Топалова, която е и режисьор на двучасовото представление. Сценографията е триизмерна прожекция - 3D мапинг, холограмни изображения, новаторски повърхности и материи.

Димо Алексиев е в ролята на Оскар Уайлд. Ненчо Балабанов зрителите ще видят в образа на влюбения Рибар, Весела Бонева e Русалката, певицата Амалия Ненова - Душата, Мариана Попова - Магьосницата, оперният изпълнител Стефан Владимиров - Отеца.

Спектакълът е със специалното участие на Джони Илиев.

Някои от приказните костюми ще бъдат изработени ръчно поради изключителната сложност на отделните елементи. Стилистите ще се опитат да пресъздадат максимално точно съществата, обитаващи морското дъно.

"Повечето костюми са нарисувани от две млади български дизайнерки, които са търсили прилика с типичните морски обитатели. Първоначално продуцентите срещат трудности да ги произведат, но с моя екип сме научени да можем да правим всичко, дори и тези, на пръв поглед неосъществими проекти", казва Кремена Халваджиян.

По думите й материите са естествени, предимно коприна.

Правят се много неща на ръка поради сложността на някои от костюмите - на октопода например. Всичко е максимално реалистично, но се има предвид и че сцената е огромна. Цветовете и елементите трябва да се виждат отдалеч. Използват се много светещи бои - залага се на игра с осветлението.

Между любопитните идеи е костюм на рак, който се играе от двама души, а в някакъв момент се разделя и се превръща в две скариди, тъй като артистите не могат през цялото време да танцуват така плътно "споени".

"Костюмите са 120, но ние няма да направим всички, защото времето е малко. Специалните костюми, за които стана въпрос и които са най-трудни и сложни за производство, са около 15, останалите са за по-малки сцени. Ние ще произведем 40 костюма, а другите ще бъдат като основи, върху които ще поработим", обяснява Кремена Халваджиян.