Княз Батенберг ще мине с карета през с. Мараш
Княз Батенберг ще мине с карета през с. Мараш / netinfo

По инициатива на Шуменския родолюбив комитет „Крум Страшний" и със съдействието на община Шумен и кметството в село Мараш, на 6 септември от 11.00 часа, в историческата местност "Дъбова кория" край село Мараш, ще бъдат отбелязани 123 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия.

Пред паметната плоча, напомняща за историческото събитие, ще бъде представена жива картина, пресъздаваща вълнуващи мигове от съединисткото движение. Именно в тази местност е взето съдбовното решение на княз Александър Батенберг да оглави Съединението на „двете Българии", по волята на българския народ.

123 години след това ще бъдат пресъздадени образите на главнокомандващия княз – обединител Александър Батенберг, на българските офицери, Д. Ризов, С. Муткуров, на политиците от това време, дошли във военния лагер - П. Каравелов, Д. Малинов, както и на войници от славното събитие. Каретата с княза и неговите адютанти също ще преминат през селото. Слово за Съединението и шуменският принос в него ще изнесе о.з. полк . Димо Димов.

На празника ще присъстват областният управител на Шумен Тодор Тодоров, кметът на Шумен Красимир Костов и представители от Шуменския гарнизон и гости. Слово за празника ще изнесе и кметът на с. Мараш Жечко Станев.

За шуменци и гостите на града, които желаят да присъстват на тържеството в с. Мараш, могат да ползват осигурен от община Шумен транспорт. Автобусът ще тръгне от шуменския площад „Кристал", след приключване на тържествения църковен молебен и церемония пред паметника на загиналите във войните шуменци.

Други новини от Шумен