Изложбата на тракийското злато отново в НИМ
Изложбата на тракийското злато отново в НИМ / netinfo

Изложбата на тракийските златни съкровища се завръща в Националния исторически музей след триумфален успех от Швейцария, съобщи директорът на музея проф. Божидар Димитров.

От самолета до музея експозицията ще бъде ескортирана от специални охранителни части. След приключването на митническите формалности и необходимите процедури по приемането на експонатите, на 11 юли следобед съкровищата ще бъдат наредени отново в залите на Националния исторически музей и ще бъдат открити за посетители.

Целият процес по транспортирането на изложбата от летището до сградата на музея в Бояна, а също и разопаковането на експонатите, ще бъде заснет от екип на Discovery Channel и британската телевизионна компания Channel Five UK, които подготвят 120-минутен документален филм за тракийската култура. Чрез филма зрителите на тези престижни канали за пръв път ще могат да се запознаят детайлно със златната тракийска цивилизация и с работата на българските музеи и археолози.

От Националния исторически музей приканват българските граждани да посетят изложбата, тъй като от есента тракийското злато заминава за Япония.