Изложба „Символите на българската държавност през вековете” подредиха в Търново
Изложба „Символите на българската държавност през вековете” подредиха в Търново / netinfo

Тронът и жезълът на цар Фердинанд са изложени в уникалната експозиция „Символите на българската държавност през вековете”, открита във Велико Търново по повод 100-годишнината от обявяването на Независимостта. В изложбата са показани над 500 реликви, свързани с историята на българската държавност от времето на хан Кубрат до наши дни.

Над 20 исторически музея и галерии за първи път показват на едно място уникални паметници на културата, символи на българската държавност. В изложбените зали са експонирани жезълът на хан Кубрат, неговият пръстен и златния накрайник на колана на владетеля, които са най-старинните експонати, открити в Мала Перешчепина. Посетителите могат да видят медальона на хан Кубрат, медна монета на Иван-Асен II и много други отличителни знаци на български владетели, обясни уредникът на изложбата Виолета Великова. „Най-впечатляващо е голямото огърлие на най-големия орден на Царска България – Ордена на „Свети равноапостоли Кирил и Методий”, който е учреден с рескрипт на цар Фердинанд I, по повод обявяването на Независимостта на България, което е само по себе си един изключителен паметник на културата и символ на българската държавност. В комплект с него са показани и малкото огърлие на ордена и самия орден „Кирил и Методий”, допълни още Великова.

В експозицията във Велико Търново са представени още Преславското златно съкровище, много снимки, архивни документи, гербове и монети от трите български царства. Изложбата ще остане отворена за посетители един месец.

Още новини от Велико Търново