Христо Мутафчиев и Камен Донев пеят на „Аполония”
Христо Мутафчиев и Камен Донев пеят на „Аполония” / netinfo

Актьорите Христо Мутафчиев и Камен Донев ще пеят на тазгодишното издание на „Аполония” в Созопол. Това ще се случи в рамките на концерта на Дани Милев на 8 септември в черноморския град. 11 дни ще продължи 24-то издание на фестивала, който стартира официално на 31 август. Повече от 60 събития са включени в програмата на феста.

С уникален концерт на Ангел Заберски ще започне 24-то издание на „Аполония” в амфитеатъра в Созопол, разказва Маргарита Димитрова, директор на фестивала: „Това е съвсем нова, само авторска музика. В записите участва един оркестър от много млади хора. Музиката на Заберски звучи много съвременно”, казва Димитрова.

По време на „Аполония”, в музикалната програма, ще се представят още Белослава, Камелия Тодорова, Хилда Казасян, Йълдъз Ибрахимова. Акцент в театралната програма е представянето на непознатата пиеса на Бертолт Брехт „Мероприятието”.

Маргарита Димитрова: До този момент на „Аполония” сме представяли повече от 10 такива пиеси, които не са били превеждани в България и по някакви причини не виждат живот на сцената. Аз мисля, че тази пиеса на Брехт е изключително интересна. Много любопитно е, че първият режисьор, който я е поставял в Берлин, се казва Златан Дудов. Това е български режисьор, който дълги години е живял в Германия и се смята за един от най-добрите наши режисьори там.

И още от театралните събития. На 1 септември Мариус Куркински ще играе „Сътресение”, на 5-ти Камен Донев ще покаже авторския си моноспектакъл „Възгледите на един учител за народното творчество”, а на 10 септември в читалището в Созопол е спектакълът „Чайка” на Крикор Азарян.

Какво ще се случва по улиците на Созопол, докато върви „Аполония”?

Маргарита Димитрова: Още първия ден ще има френски уличен театър. Това е една група музиканти, които свирят на повече от 20 инструмента. Софийският духов оркестър ще свири на 6 и на 7 септември в градската градина в Созопол. Единият ден солист ще бъде Теодосий Спасов. Освен това там ще е и оркестър „Малките карандилчета”. Това са децата на музикантите от популярния оркестър „Карандила”. Те ще обикалят няколко дни по улиците на Созопол. Така че голяма веселба очаква всички, които са в града по време на „Аполония.

Цялата програма на фестивала „Аполония” можете да видите в Интернет на адрес apollonia.bg.