Граждани подкрепиха проекта Паничище - Езерата - връх Кабул
Граждани подкрепиха проекта Паничище - Езерата - връх Кабул / снимка: БГНЕС

Над 800 млади защитници на проекта „Паничище - Езерата - връх Кабул” се събраха на митинг пред храм-паметника "Св. Александър Невски" в столицата, организиран от сдружение „Бъдеще за Сапарева баня”.

"Имаме мури, искаме и щеки, и щастие!" Така младите хора от няколко общини около Сапарева баня казаха „да” на проекта за ски-център "Паничище - Езерата - връх Кабул". Не искаме да ходим в чужбина, затова сме дошли тук – да защитим нашата природа, защото ние по-скоро я защитаваме с този лифт, с който нищо не се замърсява, а ще помогне на болните хора да видят красотата на Рила и Седемте рилски езера, каза една от участничките в митинга.

Проектът на стойност 950 милиона лева е готов и преминал успешно през обществено обсъждане, каза за Дарик Венчо Златанчев, председател на общинския съвет в Сапарева баня. Според него надигналите се еколози имат псевдоискания. Когато започваме да правим тези проекти, засягаме явно чужди интереси и те са техните медиатори, коментира Златанчев.

Вече три години община Сапарева баня и околните общини подкрепят проекта, заяви кметът на Сапарева баня Сашо Иванов и опроверга твърденията на еколозите, че ще се строят хотели в Национален парк „Рила”.

Председателят на сдружение „Бъдеще за община Сапарева баня” Милан Джоргов обеща, че от сдружението ще бъдат първите, които ще държат сметка, ако се посегне на природата.