/ ThinkStock/Getty Images
Френските въоръжени сили публикуваха своята стратегия в областта на изкуствения интелект, който ще бъде използван на военно ниво при спазване на международното право и при достатъчен човешки контрол, предаде АФП.

"Какъвто и да е периметърът, изкуственият интелект си остава средство, а не сам по себе си крайна цел. Изкуственият интелект не е заместител на човека, въпреки че изпълнява някои задачи за него", се казва в документа, съдържащ 55 страници и озаглавен "Изкуственият интелект в служба на отбраната".

5 неща, които скоро ще изчезнат (СНИМКИ)

"Разработваме един военен изкуствен интелект, който да работи по един ефикасен, стабилен и овладян начин, за да защитава както нашите сънародници, така и нашите ценности и това да бъде при спазване на три принципа: спазване на международното право, запазване на достатъчен човешки контрол и постоянната отговорност на командването", заяви френската министърка на въоръжените сили Флоранс Парли при представянето на стратегията във военновъздушната база Авор.

"Въоръжените сили трябва да намерят добрия баланс между ползите, предлагани от големите частни цифрови групи, които често пъти са чужди, без да станат зависими от тях, като същевременно развиват по един суверен начин специфични военни приложения", каза Парли.

Ще замени ли изкуственият интелект играчите на покер?

Във въпросния документ се препоръчва установяването на стратегически партньорства с "действащи лица" от сектора на иновациите и изследователската дейност, както и развитието на международното сътрудничество, по-специално на това европейско ниво.

В документа се припомня за създаването на министерска комисия, която да се произнесе по етичните въпроси, които може да бъдат породени от бъдещото развитие на изкуствения интелект, приложим за военната област. Комисията ще бъде създадена до края на годината и начело й ще е държавният съветник Бернар Пешьор, обяви Парли.

Целта е френските въоръжени сили да извлекат полза от започната технологична революция, без да се откажат от ценностите и основите на своето действие, както при операции така и при текущото си функциониране, се заключава в доклада.
 
БТА