/ iStock/Getty Images
След победи на дама, шах, древната китайска игра Го и покер за двама, изкуствен интелект успя да се справи с още едно предизвикателство, надделявайки над професионалисти на покер за шестима, предаде Франс през, позовавайки се на изследователи от университета "Карнеги Мелън" и Фейсбук.
 
Постижението на изкуствения интелект, наречен Pluribus, е описано във водещото научно списание "Сайънс".

Пет неща, които не трябва да споделяме онлайн (ВИДЕО)
 
"Pluribus демонстрира свръхчовешко изпълнение на покер за повече играчи. Успехът му бележи важен етап за изкуствения интелект и теорията на игрите. Досега постиженията на изкуствения интелект по отношение на стратегическото мислене бяха ограничени до игри за двама", казва Туомас Сандхолм от университета "Карнеги Мелън", разработил програмата съвместно с Ноа Браун от компания Фейсбук.
 
Според създателите на Pluribus технологията може да бъде използвана за разрешаване на широк кръг проблеми в реалния свят, където, подобно в покера, действащи лица крият информация или блъфират.

Изкуствен интелект ще избере мястото за кацане на Луната на китайската сонда „Чанъе-5“
 
Изкуственият интелект първоначално е победил двама водещи шампиони по покер - Дарън Елиас и Крис Фъргюсън. Всеки от тях е изиграл по 5000 партии срещу Pluribus. Изкуственият интелект след това се е изправил срещу 13 професионалисти - по петима едновременно. В общо 10 000 партии програмата е излязла победител.
 
"Най-голямата сила на Pluribus е използването на различни стратегии", коментира Елиас.

И още:

Ще има ли апокалипсис, причинен от изкуствения интелект? (ВИДЕО)

Бил Гейтс: Изкуственият интелект е заплаха за човечеството

Какво е бъдещето на изкуствения интелект? (ВИДЕО)

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА