Бил Гейтс: Изкуственият интелект е заплаха за човечеството
Бил Гейтс: Изкуственият интелект е заплаха за човечеството / Guliver/Getty Images

Милиардерът и съосновател на Microsoft Бил Гейтс предупреди, че изкуственият интелект е реална заплаха за човечеството, пише в. "Дейли експрес".

Подобно мнение изрази в края на миналата година и видният британски учен и космолог Стивън Хокинг, който заяви, че изкуственият интелект може да стане причина за края на човешката раса.

Изкуственият интелект е компютърно генериран интелект, който позволява на машини или софтуер да проявяват човешки характеристики като взимане на решения и демонстриране на познание.

По време на сесия с въпроси и отговори, организирана от сайта Reddit, Бил Гейтс е споделил: "Аз съм от лагера на обезпокоените от изкуствения интелект. Първоначално машините ще извършват много дейности за нас и няма да бъдат свръхинтелигентни. Ефектът ще е позитивен, ако го направляваме добре. Няколко десетилетия по-късно обаче изкуственият интелект ще бъде достатъчно силен, за да породи безпокойство. Съгласен съм с Илон Мъск и някои други хора, които споделят подобно мнение, и не разбирам тези, които нямат опасения".

Мъск предупреди през октомври миналата година, че изкуственият интелект е "най-сериозната екзистенциална заплаха" за човешката раса, припомня изданието. Милиардерът и предприемач заяви, че човечеството трябва да е изключително внимателно и да не върши "никакви глупости" по отношение на изкуствения интелект.

През декември 73-годишният Стивън Хокинг отправи предупреждение, че в бъдещето изкуственият интелект може да настигне, и дори да задмине хората. "Възможно е той да се отдели и да се препроектира много бързо. Хората, които са ограничени от бавна биологична еволюция, няма да могат да се съревновават с него и ще трябва да отстъпят", сподели тогава ученият за Би Би Си.

Темата дали изкуственият интелект в бъдещето ще има превъзходство над човечеството и ще се превърне в заплаха за него отдавна интригува поп културата и научната фантастика. В класиката "2001: Космическа Одисея" на Стенли Кубрик фигурира изкуственият интелект ХАЛ, който се превръща в убиец, когато съществуването му е застрашено от хората.

Филмите от поредицата "Терминатор" също обрисуват мрачно бъдеще, в което човечеството е на път да бъде заличено от машините, след като изкуственият интелект става прекалено силен.

Източник: БТА