Определението за изкуствен интелект го характеризира като клон на компютърната наука, който се занимава със създаването на компютър с интелигентно поведение.

Идеята за изкуствен интелект възниква още през 50-те години на миналия век, но влиза под светлината на прожекторите на световната сцена с появата на шахматния суперкомпютър Deep Blue на IBM, който беше първата машина, която победи световния шампион по шах Гари Каспаров в мач през 1996 година.

Стивън Хокинг алармира за заплахата от развитието на изкуствения интелект

Изкуственият интелект вече се използва в много области, но не всички от тях са видими за нас на пръв поглед.

Той е отлично решение за откриване и идентифициране на обекти и лица върху снимки и видеоклипове. Такова разпознаване е възможно и за аудио данни.

изкуствен интелект
ThinkStock/Getty Images

При обслужването на клиенти все повече се използват чатботове. Тези асистенти разпознават ключови думи, които клиентът може да каже и отговарят според зададените им параметри.

Изчислиха кога изкуственият интелект ще замени човека


Програмата Word и нейната функция за проверка на граматиката и правописа на текста е приложение на символичен изкуствен интелект. Езикът се определя като сложна мрежа от правила и инструкции, които анализират парчета от текст в изречение и при определени обстоятелства могат да идентифицират и коригират грешки. Тези способности се използват и за синтезиране на речта от Siri, Cortana, Alexa и Google Assistant.

И още:

Изкуственият интелект може да попадне в лоши ръце

Стивън Хокинг: Не милитаризирайте изкуствения интелект

Изкуственият интелект с разума на 4-годишно дете

Изкуственият разум може да убие човечеството

Facebook ще използва изкуствен интелект, за да предотвратява самоубийства

Изкуственият интелект вече победи човека, но дали ще го "тушира"?