Ще завладеят ли роботите света?
Моментът, в който способностите на изкуствения интелект и роботите ще надминат собствените ни способности, плаши мнозина. Стивън Хокинг приживе твърдеше, че изкуственият интелект може да унищожи човешката раса. Авторът на научна фантастика Айзък Азимов бе предсказал това преди години в творбите си. Ето какво мислят известни личности за опасностите, свързани с развитието на изкуствения интелект:

Бил Гейтс, съучредителят на Microsoft, е разтревожен  от  потенциалните  рискове,  свързани  с  изкуствения  интелект.

„Аз съм сред хората, които са разтревожени от супер интелигентността. Първо, машините ще вършат много работа за нас и няма да са свръхинтелигентни. Това може да бъде полезно, ако управляваме процеса добре. Няколко десетилетия по-късно обаче тази интелигентност ще е достатъчно силна, за да се превърне в заплаха.  

Бил Гейтс: Изкуственият интелект е заплаха за човечеството

Илoн Мъск, който е главен изпълнителен директор на Tesla и основател на OpenAI, настоятелно препоръчва да се създаде регулаторен надзор за изкуствения интелект, както на национално, така и на международно ниво. "Това ще гарантира, че няма да извършим нещо глупаво с технологията", казва той. И още:

„Мисля, че трябва да бъдем много внимателни към изкуствения интелект. Ако трябваше да предполагам каква е най-голямата ни екзистенциална заплаха, вероятно ще е това“, казва той.

Какво е бъдещето на изкуствения интелект? (ВИДЕО)

 Стивън Хокинг също казваше, че хората са ограничени от бавна биологична еволюция и по този начин ще бъдат заменени, ако има борба между изкуствения интелект и човечеството. Приживе той твърдеше, че в битката между човечеството и изкуствения интелект, ще спечели изкуственият интелект.

“Развитието на пълен изкуствен интелект може да означава край на човешката раса", казваше Хокинг.

робот
ThinkStock/Getty Images

И още:

Изкуственият интелект може да попадне в лоши ръце

Изчислиха кога изкуственият интелект ще замени човека

Роботът Роби постъпи на работа в унгарската полиция

Робот изнася лекция по политология в кулоарите на форум в ОАЕ (ВИДЕО/СНИМКИ)

Стивън Хокинг алармира за заплахата от развитието на изкуствения интелект

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук