Фестивал на българите по света се провежда в Амстердам
Фестивал на българите по света се провежда в Амстердам / Guliver/Getty Images
Фестивал на българите по света се провежда в Амстердам
90975
Фестивал на българите по света се провежда в Амстердам
  • Фестивал на българите по света се провежда в Амстердам

Фестивал на българите по света „Аз съм българче" се провежда от днес до 6 ноември в Амстердам. Фестивалът събира наградени деца от три конкурса под надслов „С България в сърцето", проведени през годината - за есе, рисунка и фолклор.

Форумът е в семеен формат и за него са пристигнали над 150 деца с техните семейства от Испания, Унгария, Италия, Германия, Франция, Великобритания.

Организатор на фестивала е асоциация „Тангра" в Мадрид, а тази година се провежда неговото осмо издание. Домакин на форума е първото българско училище в Амстердам „АБВ". За българските организации по света фестивалът е възможност за обмен на идеи и реализиране на съвместни проекти, каза пред Дарик Елица Йорданова, председател на сдружение „Българско образование и култура" в Амстердам.

"Всичко, което прави този фестивал и по начина, по който свързва българските общности, има за цел да ги съхрани, да се съхрани българското самосъзнание на децата, да учат те български език. На тези срещи децата си общуват само на български, както и всички ние", добави тя.

Тазгодишното издание на фестивала започва през април, когато са обявени конкурсите „С България в сърцето" в категориите есе, рисунка и народна песен, танц и фолклор. В конкурсите са се включили над 600 български деца, живеещи в различни държави по света. Наградени са 60 от тях. Специален гост на фестивала е детският фолклорен ансамбъл „Загорче" от Стара Загора.