EMPATHEAST събра визии за промяна с 14 държави
EMPATHEAST събра визии за промяна с 14 държави / netinfo

Как да поставим емпатията в основата на новите модели в обществения, политически и икономически живот попита над 350-те гости от България и света форумът за социална промяна чрез емпатия

Над 350 гости от цяла България, Сърбия, Албания, Румъния, Германия, Русия, Белгия, Черна гора, Холандия, Унгария, САЩ, Словения, Италия и Швейцария събра първият форум за социална промяна чрез емпатия - EMPATHEAST в Пловдив. Вдъхновителите на форума са "Фабрика за идеи" , а негови съорганизатори са Фондация "Пловдив 2019" в партньорство с "Център за развитие на човешките ресурси". 18 гост-лектори доказаха чрез примери от света и региона, че реорганизацията в агонизиращите обществени системи по цял свят започва от емпатията като личен избор и само тогава може да прераства в обща визия за нови системи - на локално, национално и регионално ниво. Как да преодолеем комплексните проблеми пред съвременните общества - във финансовата система и икономиката, през качественото гражданско участие, до земеделието - това "изследваха" под разнообразни форми стотиците участници от цялата страна в първия по рода си форум за социална промяна в източна Европа.

Изненада и за самите организатори бе импулсът на един от най-атрактивните сред лекторите - цигуларят и визионер Миха Погачник, който изуми публиката с изпълненията си в първия ден и направи концерт в Баня "Старинна" в полунощ.

Миха Погачник, освен цигулар е и страстен визионер за промяна, който използва таланата си на музикант и страстта си към изкуството, за да ги вплете в послания за спешната промяна от нов тип лидерство - емпатично и автентично, не от индивиди, а идващо от цели общности.

EMPATHEAST провокира всички с нов формат събитие, което изпробва идеята за "радикално включване" чрез игри, театър, креативни инсталации и диалогични формати за истинска среща на мнения, идващи от различни групи в обществото ни. В крайна сметка, форумът показа, че всички хора могат да бъдат пълноценни участници в общ процес на взаимно учене и развитие, който заменя йерархичните парадигми - дори между лектори и участници с идеята за споделено участие.

Още с откриването на форума в дом на културата „Борис Христов" артистите от "Плейбек" театър показаха, че EMPATHEAST не е обикновено събитие. Те опразниха всички седалки в залата като поканиха публиката да се качи на сцената и да бъде основно действащо лице, а не потребител на случки, измислени от друг.

Посланията на лекторите вдъхновиха стотици хора с концепции и практически примери за социални иновации като Degrowth, етична банка и финансови кооперативи, форматите за креативна комуникация и включване World Caffe и "Диалог в тъмното".

Визията за нуждата от преосмисляне на пазара като религия на растежа и обръщането на обществото ни към системи, базирани на доверието и социалното предприемачество като най-важната стъпка към промяна в солидарната икономика, споделиха Джейсън Нарди от екипа на банка „Етика", Филка Секулова, доктор по Икономика в Барселонския свободен университет и Невен Маринович от Smart Kolektiv. Благодарение на Симон Шол от Мюнхенската инициатива, която спечели наградата за социално предприятие на годината - KartoffelKombinat, участниците преживяха вълнението от искреното споделяне за трудностите и предизивкателствата пред сбъдването на една мечта за успешно функциониращо социално предприятие, което днес свързва в общност над 600 семейства в земеделски градски кооператив.

"Бъркаме, защото бързаме", бе един от лайтмотивите на втория ден на форума, посветен основно на колективната интелигентност. В залите, фоайетата и вътрешния двор на Драматичния театър вървяха успоредно лекции, дискусии, игри и работилници.

Благодарение на EMPATHEAST, участниците във форума успяха да „влязат в обувките" на незрящите с „Диалог на тъмно", който Даниела Димитрова организира и в рамките на форума. Над 70 участници бяха провокирани да преживеят тъмнината като овластяваща нови, непознати сетива, а не като обезсилващ недостатък. Джейсън Нарди пък показа на практика как можем да въвлечем чрез "Игра на банки" млади хора и заинтересовани групи да заемат активна позиция по въпросите, къде банките инвестират парите им. Уъркшоп по месене на хляб като метод за работа с общности и непривилегировани групи показаха от Хлебните къщи, а студиа за документален театър Vox Populi въвлякоха участниците в изследване по улиците на Пловдив. Те бяха забъркани в аудио интервюта по различни теми, които след това разиграха пред публика, слушайки записите в слушалките си.

Съботният ден приюти и вълнуващи лекции на впечатляващи български примери за промяна в Камерна зала на Драматичния театър, където пред впечатляваща сценография на Калина Терзиева и Ивелина Минева гости бяха Колектив Космос, Георги Камов, Надежда Савова и Хлебните къщи, Общността за демократично образование, Петър Миленков, Вера Петканчин и други.

В мебелен салон „Галеро" в събота следобед беше и кулминацията на събитието и чистокръвна проява на колективната интелигентност - World Cafe/Световно кафене. Във форматът, който разбърква идеи и предложения в иновативен процес в малки групи, участваха над 90 човека от цялата страна, за да стигнат до иновативни идеи в темите "гражданско участие и социални иновации", "социално предприемачество" и "радикална прозрачност". Водещи на Световното кафене бяха самите Патриша Мънроу и Джефри Бийсън. Разбърквайки местата си, участниците променяха гледната точка от срещата с нови хора във всеки кръг, приоритизираха наново казусите и оставяха идеите си да еволюират, обогатени от различния житейски и професионален опит на всеки отделен човек. От идеите в продължилият над три часа процес се родиха над 20 конкретни предложения, които очакват своето продължение след края на Форума.

Сред най-широко дискутираните нужди бе създаването на независим финансов инструмент, който да подкрепя социални предприемачи и социални иноватори на Балканите по време на трудния им път към постигане на разпознаваемост за целите и мисията си. Няколко организации застанаха зад тази идея и ще излязат с предложение как би могъл да бъде структуриран подобен инструмент.

Третият ден беше посветен на задълбочаването във вече наученото и онова, което изкристализира във визията за промяна. Освен, че участниците видяха като завършек емоциите си, провокирани от преживяванията на форума, изиграни от актьорите на Playback театър "Тук и сега", всички заедно решиха да продължат напред като общност, която ще има свои комуникационни канали и платформи за обмен на информация и през седмицата след Форума ще създадат своя мейлинг листа.

Идеите, родени по време на EMPATHEAST ще търсят своите начини за реализиране в идните месеци, като целта е до следващото издание, поне половината от тях да започнат своя реализация.

EMPATHEAST е под патронажа на Министерство на икономиката и енергетиката и Министерство на науката и образованието. Партньори и съмишленици на Форума са Oбщинска Фондация "Пловдив 2019", Община Пловдив „Център за развитие на Човешките ресурси", - Национална Агенция по Програма „Еразъм+", , „Джуниър Ачийвмънт България", SoL (Hungary).