Доброволци показаха основни техники за първа помощ
Доброволци показаха основни техники за първа помощ / снимки: DarikNews.bg
Доброволци показаха основни техники за първа помощ
81696
Доброволци показаха основни техники за първа помощ
  • Доброволци показаха основни техники за първа помощ

„Първата помощ и застаряващото население” е мотото, с което тази година се отбелязва Световният ден на първата помощ. У нас доброволци на Българския червен кръст в различни градове показаха основните техники при оказване на първа помощ.

През тази година събитието съвпадна с провеждането на националната кампания „Да пазим децата на пътя”, броени дни преди първия учебен ден. Статистиката показва, че всяка година над 1000 деца стават участници в катастрофа, а около 25 от тях загиват.

Ръкавици, марля, триъгълна кърпа за превързване, вода с разтворен сапун - това съдържа чантата за оказване на първа помощ на младежкия авариен екип на Българския червен кръст.

С това ни запозна Яна, която е доброволец от няколко години, и така се чувства полезна на хората. Тя изброи основните неща, с които е добре всеки от нас да тръгва на път: „Най-важното са ръкавиците, бинт, стерилни марли задължителни. Хубаво е да има кислородна вода, нещо което да е за промивка на раните, лепенки. Триъгълната кърпа е изключително полезна, хората могат да си намерят в санитарен магазин”.

Всеки човек трябва да знае как да оказва първа помощ, смята Яна.

„Това е жизненоважно. В много европейски държави това обучение е задължително в по-големи компании, в училищата също се правят такива обучения. Ние също правим такива обучения. Като по-обширни познания обаче човек трябва сам да потърси повече информация и повече възможности за това къде може да намери обучение в първа долекарска помощ”, обясни тя.

В ситуация с пострадал човек е особено важно да запазите самообладание и ако не можете да помогнете, да намерите човек, който може.